Kriza e borxhit Evropian dominon tregjet globale


29.9.2011

  • Parashikimi i rritjes se GDP ne eurozone ulet me 0.2 per qind per vitin 2012
  • Risku per renie ekonomike ne eurozone mbetet i larte
  • Inflacioni ulet ne me pak se 2 per qind
  • Rritja ne tregjet ne zhvillim ngadalesohet nga kriza e borxhit Evropian
  • Alokimi i aseteve: Rekomandohet mbivleresim i sektoreve mbrojtes
  • Çmimi i arit vazhdon te rritet ne mjediset me pasiguri te larte

“Shqetesimi ekstrem ne sektorin bankar, reniet ne tregjet financiare dhe pershkallezimi i ceshtjes se borxhit po zgjojne periudhen e vjeshtes 2008 dhe Lehman. Ne po punojme mbi supozimin qe çeshtja e Greqise do te mbetet nje element shtytes ne muajt e ardhshem”, shpjegon Valentin Hofstätter, ekspert i kerkimeve studimore ne  Raiffeisen Bank International AG (RBI).”Tensionet e identifikueshme ne sektorin financiar, ndjenja e ftohjes globalisht dhe nje ristrukturim i mundshem i borxhit te Greqise po frenojne rritjen”. Si pasoje, Hofstätter mendon se do te kete renie te perkohshme te GDP ne eurozone, e cila do te kthehet me pas ne shifra pozitive ne gjysmen e dyte te 2012.

“Tregjet ne zhvillim jane gjithashtu te pambrojtura nga renia ne aktivitetin ekonomik ne vendet e zhvilluara. Edhe ketu ne presim nje dobesim te shifrave te GDP – megjithese jo aq sa ne eurozone dhe SHBA”, thote Veronika Lammer, ekperte e kerkimeve studimore. “Perspektiva per arin mbetet pozitive nese nuk do kete risk te larte dhe negative ne norma interesi reale,” thote Lammer.

Aktivitet me i dobet ekonomik ne eurozone

Duke iu referuar renies me te fundit ne treguesit kryesore dhe rendesen e vazhdueshme te shkaktuar nga kriza e borxhit, analistet e Raiffeisen Research presin nje renie te dukshme ne aktivitetin ekonomik ne eurozone. “Dobesimi i plote i aktivitetit ekonomik do ta tregoje veten vetem ne gjysmen e dyte te ketij viti, kur ne presim qe shumica e vendeve te tregojne nje renie ne prodhim. Keshtu qe ne po reduktojme parashikimin tone per rritjen e GDP per 2011 ne 1.6%,” thote Hofstätter. Ne opinionin e analistit, renia ekonomike, e cila do te ndjehet gjithashtu ne 2012 se bashku me rastin nje mospagimi te borxhit qe pritet ne Greqi, do te rrisin pasigurine. Keshtu qe pritet nje rritje e GDP me vetem 0.2% ne 2012.

Inflacioni mbetet nje problem real dhe shume i ndjeshem ne shumicen e vendeve. “Ndersa mallrat e perditshme te konsumit si ushqimet dhe karburanti kane rritje me te madhe cmimi, kostot e rritura te transportit dhe cmimet e ushqimeve nuk rriten me te njejtin ritem me rritjen e ndjeshme te cmimit  te mallrave te grupeve te tjera,” shpjegon analisti i RBI. Sipas tij pritet nje norme inflacioni prej vetem 1.6 per qind per 2011.

Kriza e borxhit ne eurozone: Pritet disbursimi i kestit te rradhes se kredise per Greqine

Hofstätter beson qe mungesa e nje modeli te besueshem per zgjidhjen e krizes se borxhit eshte arsyeja kryesore per vazhdimin e spirales se pakontrolluar te renies ne eurozone. “Nese politikanet e BE-se nuk prezantojne shpejt alternativa te besueshme ne kete zone, nuk do te kete permiresim te qendrueshem”, thote eksperti nga Raiffeisen Research.”Per tremujorin e katert ne presim disbursimin e kestit te rradhes se kredise per Greqine, aprovimin e paketes se dyte te ndihmes per Greqine dhe implementimin e skeduluar te programit te ristrukturimit te borxhit te Greqise. “Megjithate, duke patur parasysh pengesat e shumta qe duhet te kapercehen deri atehere dhe zhurmen ndoshta te tejzgjatur per nje zgjidhje afat-gjate te krizes se borxhit, Hofstätter beson qe pasiguria ne tregje do te mbetet e larte.

Rritja e GDP per SHBA ne 2011 pritet te jete 1.7 per qind

Analistet e RBI mendojne qe rritja e GDP ne SHBA do te jete 1.7% per 2011. Megjithate, perspektiva per 2012 eshte zbehur perseri. “Diskutimi i vazhdueshem se si te manaxhojme krizen e borxhit ne eurozone dhe rritja e forte ne mundesine e ristrukturimin e metejshem te borxhit te Greqine, na kane bere qe te reduktojme parashikimin tone per GDP per vitin e ardhshem nga 2 per qind ne 1.5 per qind,” shpjegon Hofstätter. “Ne vetem jemi shmangur nga nje rishikim edhe me i forte ne saje te programit te ri nxites prej rreth 450 miliarde USD”.

Raporti EUR/USD: mund te jete rreth 1.20 ne fillim te vitit 2012

“Kursi i kembimit EUR/USD ka arritur tashme objektivin tone te vjeter te Dhjetorit me 1.35 per qind ne driten e pasigurive aktuale. Megjithate, pika e ulet ndoshta ende nuk eshte arritur. Me ate qe ne e konsiderojme te pashmangshem sic eshte ristrukturimi i borxhit Grek, euro mund te bjere ne nivelin 1.20 kundrejt dollarit ne fillim te 2012,” shpjegon Hofstätter.

Bondet Gjermane si nje vend i sigurte

Tregu i bondeve ne eurozone mbetet gjithashtu i dominuar nga çeshtja e borxhit. “Por megjithese interesat e bondeve Gjermane jane tashme ne nje nivel renieje, funksioni i tyre si nje vend i sigurt duhet te shtrihet te pakten deri ne mes te vitit 2012, si rezultat i problemit ende te pazgjidhur te borxhit,” analizon Hofstätter. Ne rastin e nje mospagimi te borxhit nga Greqia ne tremujorin e pare te 2012, ai gjithashtu parashikon nje tjeter ulje te perkohshme per interesat e bondeve Gjermane.

Çmimet e aksioneve dhe bondeve te korporatave vazhdojne te bien

“Megjithese fazat e rekuperimit nderkohe perfshijne kategorite e investimeve ne asete me risk te larte, periudha deri ne pranvere te 2012 do te karakterizohet nga nje renie e qendrueshme e çmimeve te aksioneve dhe bondeve te korporatave,” analizon Lammer. Ajo parashikon rishikime masive ne renie te fitimit per 2012 dhe tendenca ne renie deri ne mes te 2012 do te pengoje keto forma investimi, pavaresisht nga trendet tashme ne renie. Lammer po punon mbi supozimin qe si aksionet e eurozones dhe te SHBA gjithashtu dhe ato te vendeve jo-euro do vazhdojne te jene nen presion ne muajt ne vazhdim.

Ne tregjet ne zhvillim, kuadri ekonomik eshte me mire, por pritet nje dobesim ne rritje nga njera ane si rezultat i eksporteve me te uleta drejt vendeve te zhvilluara dhe nga ana tjeter si rezultat i interesave me te larta ne disa vende. “Tregjet e rezervave kane rene ne te njetjen linje me tregjet e zhvilluara dhe do te jene ne gjendje ti shpetojne ngjarjeve edhe me mire, si rezultat i nivelit te ulet te mbetjes se borxhit dhe perspektives me te favorshme ne afat-gjate per rritje. Megjithate, eshte teper heret per te gjykuar”, thote Lammer.

Alokimi i aseteve: Nenvleresim i aseteve me risk te larte of highly risky asset classes

Lammer rekomandon nenvleresim te investimeve me risk te larte, te cilat ndjejne perseri riskun e larte ne tremujorin e katert. “Nga njera ane duke nenvleresuar aksionet me tre pike perqindjeje, nga ana tjeter duke nenvleresuar kategorite e bondeve me risk. Ky miks merr vleresimet e lira te aseteve individuale ne llogari dhe net e njejten kohe mbron nga paqendrueshmeria e larte nepermjet nje mbivleresimi te bondeve qeveritare dhe investimeve ne dollare amerikane. Dollari amerikan po tenton te vleresohet kundrejt euros ne fazat e rritjes se riskut,” thote Lammer.

Kriza e borxhit ne euro ka bere tashme qe çmimi i arit te preke nivele te larta prej 1,900 USD per onz. “Kjo rritje e madhe dhe e shpejte vjen kryesisht nga investitoret qe vrapojne drejt investimeve me te sigurta. Modeli yne i parashikimit ne cmimin e arit shkon ne 2,200 USD deri ne fund te 2012”, thote Lammer.

Faktore te veçante te ketij modeli jane norma interesi reale, te cilat jane para shikuar te mbeten negative. Nga nje perspektive makroekonomike, nje nivel i ulet I interesit real dhe nje dollar amerikan me i dobet jane dy faktore esenciale ne rritje e çmimit te arit. “Si njoftimi nga Fed qe nuk do te rrise  normat e interesit per nje periudhe te gjate kohe dhe pritja per renie te interesave ne eurozone konfirmojne perspektiven te vazhdueshme pozitive per arin,” analizon Lammer.

* * * * *

Raiffeisen Bank International AG (RBI) i perket si Austrise, ku eshte nje korporate dhe banke investimi lider, ashtu edhe Evropes Qendrore dhe Lindore si tregu i saj. Ne Evropen Qendrore dhe Lindore, RBI operon me nje rrjet te gjere bankash filiale, kompani leasing dhe dhe nje sere institucionesh qe ofrojne sherbime te specializuara financiare ne 17 tregje.

RBI eshte e vetmja banke Austriake me prezence ne qendrat financiare boterore ne Azi, nje tjeter zone gjeografike kjo ne fokus e Grupit.

Ne total, rreth 60,000 punonjes te RBI u sherbjene rreth 13.5 milion klienteve nepermjet 3,000 njesish biznesi, shumica e te cilave ndodhen ne Evropen Qendrore dhe Lindore.

RBI eshte nje filial plotesisht i konsoliduar i Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB). RZB zoteron ne menyre indirekte 78.5 per qind te aksioneve dhe pjesa tjeter eshte e lire. Aksionet e RBI jane te listuara ne Bursen e Vjenes. RZB eshte institucioni qendror i Grupit Bankar Austriak Raiffeisen, grupi me i madh bankar ne vend, dhe sherben si zyre qendrore e grupit per te gjithe Grupin RZB, perfshire RBI.

Per informacione te metejshme, kontaktoni Michael Palzer (+43-1-71 707-2828, [email protected]) or Alexandra Jocham (+43-1-71 707-5627, [email protected]), Vilma Baçe (0 68 20 96 0 13, [email protected])
http://www.rbinternational.com, http://www.rzb.at, http://www.raiffeisen.al